Index Vakbarát Hírportál

Felvétel készülhetett a magyarok elrablásáról

2012. május 1., kedd 13:35 | aznap frissítve

A Terrorelhárítási Központ (TEK) a Külügyminisztérium közreműködésével beszerezte annak a telephelynek az ipari kamerás felvételeit, ahol a magyar állampolgárok munkájukat végezték és ahonnan elrabolták őket – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Mint írta, "a felvételek elemzése és értékelése – a többi folyamatosan beszerzésre kerülő információval együtt – jelenleg is folyamatban van".

Szijjártó Péter szerint jók az esélyek a túszhelyzet békés megoldására, annak ellenére, hogy a térségben polgárháborús helyzet áll fenn.

A szóvivő emlékeztetett: negyedik napja több tucat szakember dolgozik azon, hogy a két Szíriában elrabolt magyar állampolgár hollétére mihamarabb fény derüljön. Arról nincsenek friss információk, hogy milyen állapotban vannak.

Cikkünk megjelenése után Szijjártó Péter újabb közleményt adott ki, melyben tudatta, hogy a szíriai magyar nagykövet kedden találkozott Samir al Sejk Der iz Zor-i kormányzóval, annak a térségnek a vezetőjével, ahol az emberrablás történt. Abban állapodtak meg, hogy szerdán együtt utaznak a helyszínre, ahol felveszik a kapcsolatot a nyomozást és a kutatást vezető személyekkel.

Ismeretlen fegyveresek szombatra virradóra hurcoltak el két magyar egy cég telephelyéről az ország északkeleti részén. A damaszkuszi konzulátuson kérdésünkre elmondták, hogy az egész országban egyre gyakrabban fordulnak elő az emberrablások, amelyeket főleg a váltságdíjakért követnek el, és ezen a helyzeten az ENSZ-megfigyelők érkezése sem javított.

A kormányellenes tüntetések tavaly március 15-i kirobbanása óta több mint 11 ezer ember halt meg Szíriában. Az utóbbi időben rendszeresek a fegyveres összecsapások Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje és az ellenzék között. Az áldozatok többsége civil volt.

Rovatok