Index Vakbarát Hírportál

Putyin is vonult a szakszervezetekkel

2012. május 1., kedd 14:17

A hatalom legfelsőbb képviselői első alkalommal vettek részt a szakszervezetek május 1-jei moszkvai felvonulásán.

A 150 ezer fős menet élén az államfői és kormányfői poszton egy hét múlva helyet cserélő Dmitrij Medvegyev távozó elnök és Vlagyimir Putyin távozó miniszterelnök haladt. Az állami vezetők a Manyezs téren csatlakoztak a felvonulókhoz. Oroszországban 123 éve ünneplik május elsejét.

Az idei, a Tavasz és a Munka Ünnepeként meghirdetett moszkvai szakszervezeti megmozduláson az állami vezetőket Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere és Szergej Nariskin, a duma elnöke kísérte.

A résztvevőkkel szóba elegyedő Medvegyev és Putyin mögött a felvonulók egy "Mi - ez az erő!" feliratú transzparenst vittek.

A többi plakáton szereplő "Putyin! Medvegyev! Előre, Oroszország!" vagy "A munka emberei Putyinért és Medvegyevért!" feliratok mellett "Itt a tavasz - a Bolotnaja kiszáradt" feliratú plakátot is vittek magukkal a menetben haladók.

Utóbbi a 2011. december 4-i parlamenti választásokon tapasztalt visszaélések ellen és az idén március 4-n tartott elnökválasztás tisztaságát követelő tízezres ellenzéki megmozdulások helyszínére utalt.

A tömegeket megmozgató tiltakozó hullám március közepén erejét veszítette Oroszországban. Putyin beiktatása előtt egy nappal, május 6-ra azonban milliók menete elnevezéssel újabb megmozdulást szerveznek a radikálisabb ellenzéki erők Moszkvába. Aznapra pedig a  békés tiltakozás fehér színű jelképeivel készülnek utcára a hatalommal egyet nem értők.

A szovjet korszakot idéző mozgalmi dalokkal, fúvós zenekaral és dobosokkal kísért május elsejei moszkvai szakszervezeti felvonulás résztvevőit a Manyezs téren  Valentyina Tyereskova, az első női űrhajós és Alekszej Leonov asztronauta köszöntötték.

"Korábban a felvonulásra vörös drapériával jöttek az emberek, most több a virág a kezükben, több a fiatal is közöttük, akik...  kritikus jelszavakat írtak fel a plakátokra. Jó, hogy a kormány reagál ezekre a jelszavakra, ha nem is gyorsan, mint szeretnénk" - értékelte a május elsejei felvonuláson látottakat Alekszej Leonov, aki az első űrhajós volt, aki 1965 március 18-án, a Voszhod-2 űrhajó fedélzetét elhagyva sétát tett az űrben.

Frantz Klincevics, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) parlamenti védelmi bizottságának alelnöke pedig kijelentette: az országnak elsősorban nyugalomra és stabilitásra van szüksége. "

Rovatok