Index Vakbarát Hírportál

Új videó a philadelphiai kacsahajóról

2012. május 2., szerda 08:18 | aznap frissítve

A felvétel részlet az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság által rögzített videóból. Azok a pillanatok látszanak rajta, amikor a tolóhajóhoz rögzített bárka rámegy a méreteiben nála sokkal kisebb kétéltű kirándulóhajóra. Látható, hogy az úgynevezett "kacsahajó" személyzetének egyik tagja az uszállyal való ütközés előtti másodpercekben beugrik a vízbe, a hajó 35 utasa pedig sietve felveszi a mentőmellényt – mondta az egyik ügyvéd, Robert Mongeluzzi.

A felperesek jogi képviselői szerint a kirándulóhajó személyzetének 11 perce és 46 másodperce volt arra, hogy figyelmeztesse az utasokat a várható ütközésre, de nem használta ki ezt a viszonylag hosszú időt, és csak 45 másodperccel a baleset előtt szóltak. Emiatt az utasok többségének, köztük a két magyar áldozatnak, semmi esélye nem volt a mentőmellény felvételére - tette hozzá.

A Philadelphia Inquirer című lap beszámolója szerint az áldozatok hozzátartozói kifogásolják, hogy a kacsahajónak nem volt vészjelző kürtje és rádiója sem, a ponyvatető pedig víz alá szorította a két szerencsétlenül járt magyar utast, a 20 éves P. Szabolcsot és a 16 éves S. Dórát, miután a kirándulóhajó felborult.

Néhány nap múlva kezdődik Philadelphiában az a polgári per, amelyet a károsultak indítottak törvénytelen cselekedet révén előidézett halálokozás címén. Az áldozatok hozzátartozói a tolóhajót és a kirándulóhajót üzemeltető cég, az uszály tulajdonosa, illetve mások ellen nyújtottak be kártérítési követelést.

A bíróság hétfőn tart meghallgatást az ügyben, és eldönti, hogy az eljárás során figyelmen kívül hagyható-e az 1851-es hajózási törvény. Ez esetben a kártérítési követelés nem kórlátozódna csak a két, bajt okozó hajó biztosítása összértékének megfelelő összegre, 1,5 millió dollárra.

A philadelphiai bíróság tavaly novemberben egy év és egy nap börtönbüntetésre ítélte annak a tolóhajónak a kapitányát, akinek irányítása alatt az uszály tavaly nyáron nekiütközött a kirándulóhajónak Philadelphiában, a Delaware folyón

Rovatok