Index Vakbarát Hírportál

Európai Békehadtestet állítanának fel a volt hatvannyolcasok

2012. május 3., csütörtök 19:30

A felülről, gyakran lakói akarata ellenére irányított Európai Unió helyett alulról szerveződő uniót szeretne létrehozni, mondhatni feje tetejéről a talpára állítaná az EU-t több tucat európai értelmiségi, akik Daniel Cohn-Bendit, a volt 68-as európai parlamenti képviselő és Ulrich Beck kezdeményezésére aláírták a „Mi vagyunk Európa” kiáltványt.

Magyarországról az elsők közt csatlakozott a volt magyar 68-asok közül Demszky Gábor volt polgármester, Magyar Bálint, Haraszti Miklós, Hodosán Róza. A petíciókat általában aláírók közül pedig Esterházy Péter, Fischer Iván, Iványi Gábor, Schiff András és a Nobel-díjas Kertész Imre.

A külföldi aláírók közül Helmut Schmidt volt német kancellár, a 68-asok egyik vezető filozófusa, Jürgen Habermas és Anthony Giddens, aki Tony Blair vezető ideológusa volt.

A kiáltvány aláírói John F. Kennedy elnök példájára hivatkozva egyfajta európai Békehadtest életre hívását, az Önkéntesek európai évének létrehozását tartják az európát megrázó gazdasági és szociális válság megoldásának.

Az európai fiatalok védtelennek érzik magukat „a nemzetállamok fenyegető csődjével és a munkapiac végzetes öszeomlásával” szemben, írják. Az önkéntesprogram indításával egyrészt munkát is lehetne biztosítani a fiataloknak, de az többet is nyújtana annál – ahogy maga a válság sem csak gazdasági, hanem politikai is.

Az aláírók szerint a „nemzetállamokon, etnikai és vallási határokon átívelő” önkéntesség elmélyíthetné az európai elkötelezettséget és segíthetne egy valóban európai civil társadalom létrehozásában, mely akár új, alulról építkező alkotmányt is alkothatna.

Rovatok