Index Vakbarát Hírportál

Oszama új néven gondolkodott

2012. május 3., csütörtök 14:38

Tucatnyi dokumentumot hoznak nyilvánosságra az amerikai hatóságok abból a több tízezres állományból, amit a tavalyi, Oszama Bin Laden elleni rajtaütéskor zsákmányoltak. A kiadott információk az al-Kaida vezér kommunikációjába engednek betekintést – írta a The Guardian.

A mai nap folyamán nyilvánosságra kerülő dokumentumokat angol fordításban és eredeti arab nyelven is meg lehet majd tekinteni. A hozzájuk fűzött magyarázatokat a West Point katonai egyetem munkatársai készítették el.

A dokumentumokból kiderül, hogy Bin Laden a halál előtt nem sokkal az al-Kadia nevének megváltoztatásán is gondolkodott, mert félt attól, hogy az egyre rosszabb hírnevű szervezet elesik az iszlám világ támogatásától. Az anyagokból látszik, hogy Bin Laden annyira aggódott az al-Kaida megromlott hírneve miatt, hogy Mukhtar Abu al-Zubairt, a szomáliai al-Shabaab csoport vezetőjét megkérte, ne fogadjon hűséget a szervezetnek, mert saját tekintélyét csorbítaná egy ilyen nyilatkozattal.  Oszama tervei között szerepelt egy Barack Obama elleni merénylet és az afganisztáni felkelés erőszakos kiszélesítése is.

Rovatok