Index Vakbarát Hírportál

Győzött Johnson és a humor Londonban

2012. május 5., szombat 02:02 | aznap frissítve

Váratlanul szoros versenyben, de végül a konzervatív Boris Johnson nyerte a londoni polgármester-választást a munkáspárti Ken Livingstone előtt. A sokk akkora volt, hogy Vörös Ken egy füst alatt gyakorlatilag visszavonult.

Ahhoz képest, hogy az utolsó közvélemény-kutatások is egyértelmű favoritnak hozták ki, csak a másodlagos szavazatokkal tudott egymás után másodszor is választást nyerni a mindig vicces, szőke szalmakazalhajú Johnson.

Maga a szavazás csütörtökön volt, a szavazatokat azonban csak péntek késő éjjelre számolták össze.

Első helyen a választók 44 százaléka jelölte be Boris Johnsont, Ken Livingstone 40,3 százalékával szemben. Mivel a legjobb sem érte el az 50 százalékot, a szabályok szerint az összetett eredményhez hozzáadták a szavazólapokon megjelölt második helyezéseket. Ezekkel együtt a győztes Johnson 1 millió 54811 szavazatot, vagyis 51,5 százalékot kapott Livingstone 48,5 százalékával szemben. A különbség kisebb, mint az előző alkalommal, 2008-ban volt.

Boris Johnson sikere a vicces médiaszemélyiség erejét mutatja, a londonival párhuzamosan ugyanis szerte Nagy-Britanniában önkormányzati választásokat tartottak, ahol a Konzervatív párt vele ellentétben csúnyán leszerepelt. Összetettben 4 százalékot romolva 31 százalékot értek el a 3 százalékot javító Munkáspárt 38 százalékához képest. A Liberális Demokraták 16 százalékon maradtak. Az eredmény azonban helyi szinten azt jelenti, hogy a nagyobbik kormánypárt 405, a liberálisok pedig 336 önkormányzati képviselői helyet vesztettek, a munkáspártiak pedig 823-at nyertek.

Londonban sem volt másképp, a 2008-as eredményéhez képest a Munkáspárt 14,3 százalékot javított, míg a konzervatívok 4,7-et rontottak.

Az eredmény megismerése után tartott beszédében a csalódott Ken Livingstone, aki két veresége előtt több cikluson át volt London polgármestere, azt mondta, hogy "ez volt az utolsó választásom".

Boris Johnson beszédében mi mást ígért volna a város összes lakójának, mint jólétet.

Rovatok