Index Vakbarát Hírportál

Kijárási tilalom volt Egyiptomban

2012. május 5., szombat 10:36

Egyiptomban pénteken is több ezren tüntettek a hadsereg ellen a katonai erőszak miatt és azért, mert egyes jelölteket kizártak az elnökválasztásból. Kairóban összecsapások is voltak. A fővárosban két helyen gyülekeztek az emberek: a központban lévő, híres Tahrír téren és valamivel távolabb, a védelmi minisztérium épületénél, amelyet szögesdrót és több száz katona véd. A hadsereg csütörtökön figyelmeztetést adott ki, amelyben megtorlást helyezett kilátásba ha katonai létesítményeket fenyegetés érne.

A tömeg ennek ellenére megpróbált áthatolni az akadályon, és amikor a katonák visszaszorították, az emberek kővel dobálták meg az egyenruhásokat. Az épület védői vízágyút is bevetettek. Kórházi források szerint 128 ember sérült meg, beleértve azokat, akik könnygáztól lettek rosszul. Az első jelentések még egy tüntető haláláról is hírt adtak, de ezt később nem erősítették meg. Több tucat katona is volt a sérültek között. Szerdán a hatóságok szerint kilencen, kórházi források szerint húszan haltak meg a minisztériumnál, amikor a hajnali órákban ismeretlenek támadtak rá a tüntetőkre.

A megmozdulásokban igazi demokráciát követelő aktivisták és az elnökjelöltjük eltiltása miatt feldühödött iszlamisták vesznek részt. Tüntetés volt pénteken Alexandriában is, de onnan nem érkezett hír összecsapásról.

Kairóban este a hadsereg vezetése éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a minisztériumnál és a környező utcákban. Az Április 6-a Ifjai nevű demokratikus csoport visszahívta tagjait a vérontás miatt, mások azonban alkonyat után is a helyszínen maradtak, és arra készültek, hogy visszatérnek az épülethez.

Szaúd-Arábia visszaküldi Kairóba a nagykövetét, akit a múlt héten azért hívott haza, mert egy letartóztatott emberi jogi ügyvéd szabadon engedését követelő tüntetők ellehetetlenítették a nagykövetség működését. Újra megnyitják a szuezi és alexandriai konzulátust is. Az ügyvéd sorsáról nincs újabb hír.

Rovatok