Index Vakbarát Hírportál

Légitámadás Szudán és Dél-Szudán határán

2012. május 5., szombat 09:27

Újabb légitámadást hajtott végre a kartúmi légierő Szudán és Dél-Szudán határán: az olajban gazdag, vitatott határkörzetben tíz bombát dobott le egy harci gép egy katonai támaszpont közelében – közölte pénteken Philip Aguer ezredes dél-szudáni katonai szóvivő.

A bombázásban csak két polgári személy sebesült meg Laloba város közelében, 50 kilométerre északra a határ menti Unité szövetségi állam fővárosától, Bentiutól. A légitámadást az északi erők alig egy nappal ezt követően hajtották végre, hogy az Afrikai Unió kezdeményezését elfogadva Szudán bejelentette: visszatér a tárgyalóasztalhoz.

A szudáni légierő legutóbbi bombázása két héttel ezelőtt a két Szudán határvidékén  ugyancsak Unité államban  16 ember életét oltotta ki, és 34-et sebesített meg.

A határkörzet több mint kilenc hónappal Dél-Szudán függetlenné válása után továbbra is vita tárgyát képezi, s a térségben március óta egyre erősödik az erőszakhullám. A határvillongás nem az egyetlen feszültségforrás a két ország között. Szudán és Dél-Szudán, amely soha nem tűnt ilyen közel egy újabb háborúhoz, azon a tranzitdíjon is vitatkozik, amelyet a tengeri kijárattal nem rendelkező Jubának kell fizetnie az északi kőolajvezetéken exportált kőolaj után.

Rovatok