Index Vakbarát Hírportál

A kínai védelmi miniszter a Pentagonban

2012. május 7., hétfő 23:59

Liang Kuang-lie, akit az amerikai védelmi minisztériumban Leon Panetta, a tárca vezetője fogadott, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg 25 tagú küldöttségének élén péntek óta tartózkodik az Egyesült Államokban. A két nagyhatalom közötti párbeszédre és a bizalmi deficit csökkentésére a korábbinál is nagyobb szükség van, miután az Egyesült Államok stratégiájának súlypontját az ázsiai-csendes-óceáni térségbe helyezte át, Kína pedig folytatta katonai képességeinek fejlesztését. A Liang tábornok vezette küldöttséget a két ország himnuszával és katonai tiszteletadással fogadták az amerikai védelmi minisztériumban.

A kínai védelmi miniszter látogatás olyan időben történik, amikor a pekingi amerikai követségre menekült, majd onnan távozó kínai emberi jogi aktivista, Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) további sorsa beárnyékolja a kétoldalú diplomáciai viszonyt. Amerikai tájékoztatás szerint a katonai tárgyalásokon Csen ügyével nem kívánnak foglalkozni, a megbeszélések inkább az észak-koreai nukleáris programra, a Dél-kínai-tengeren jelentkező területi vitákra, Tajvanra, valamint az amerikaiak által kifogásolt kínai kibernetikai fenyegetésre összpontosulnak.

Noha korábban a hasonló incidensek könnyen a kétoldalú párbeszéd kisiklásához vezettek, a Wall Street Journal megszólaltatta Orville Schellt, egy vezető amerikai Kína-kutatót, aki szerint a kapcsolatok ezúttal új típusú érettségről tettek tanúbizonyságot.

Liang úgy véli, az utóbbi negyven év során a kínai-amerikai viszonyban voltak csúcsok és mélypontok, de az irány mindig előre mutatott. A miniszter azt is megjegyezte, hogy Kína és az Egyesült Államok nem vetélkedő riválisok egy nulla végösszegű játszmában, hanem kölcsönös előnyöket élvező partnerek, akiknek közös érdekei messze nagyobb súlyúak, mint a nézetkülönbségeik.

Az enyhülés jelei

Az amerikai-kínai katonai kapcsolatokat Peking 2010 elején megszakította, miután az Egyesült Államok egy hatmilliárd dolláros fegyverszállítási megállapodást kötött Tajvannal. A szigetet Peking Kína részének tekinti. 2011 januárjában Robert Gates akkori amerikai védelmi miniszter a helyreállított viszony jegyében Pekingbe látogatott. Kínai részről aggodalommal szemlélik, hogy a Fehér Ház a kongresszus nyomására ismét fontolóra vette harci repülők eladását Tajvannak, valamint hogy Washington szorosabbra fogta az együttműködést Ausztráliával, és azt tervezi, megkettőzi a Pekinggel területi vitába keveredett Fülöp-szigeteknek nyújtott katonai segélyt.

A Liang tábornok vezette kínai katonai delegáció szombaton felkereste a San Diego-i haditengerészeti bázist, ahol megszemlélhetett egy amerikai rombolót. A küldöttség tervei között szerepel még a tengerészgyalogság Camp Lejeune-i (Észak-Karolina) és a hadsereg Fort Benning-i (Dél-Karolina) támaszpontjának, valamint a West Point-i (New York állam) katonai akadémiának a meglátogatása.

A múlt héten Pekingben járt Hillary Clinton külügyminiszter, s abban egyezett meg kínai tárgyalópartnereivel, hogy a diplomáciai bonyodalmat okozó Csen tanulmányi ösztöndíjjal hamarosan családjával együtt az Egyesült Államokba utazhat.

Rovatok