Index Vakbarát Hírportál

Kína kiutasította az al-Dzsazíra riporterét

2012. május 8., kedd 09:35

Az al-Dzsazíra arab hírtévé arra kényszerült, hogy bezárja angol nyelvű adásának pekingi irodáját, miután kiűzték Kínából a tudósítóját – írja a BBC. Peking nem újította meg az amerikai Melissa Chan vízumát és sajtóakkreditációját; hosszú idő után ő az első külföldi újságíró, akit ilyen retorzió ér.

A kínai hatóságok azt sem tették lehetővé, hogy a 2007 óta Kínában dolgozó Chan-t a hírtelevízió mással váltsa le. Az arab nyelvű adást az intézkedés nem érinti.

A BBC pekingi tudósítója szerint Peking lépése a külföldi sajtó megfélemlítésére tett lépésként értékelhető, a Kínában  dolgozó külföldi tudósítók szervezete (FCCC) pedig riasztónak nevezte a döntést. Az FCCC közleménye szerint a kínai kormányt felbosszantotta egy novemberben adásba került, a kínai börtönviszonyokról szóló dokumentumfilm, aminek az elkészítésében azonban Chan nem vett részt. Peking az al-Dzsazíra angol adásának hangvételével is elégedetlen volt, részleteket azonban nem közöltek.

Bár Peking szerint az újságírók (Tibetet kivéve) szabadon dolgozhatnak Kínában, a BBC tudósítójának kommentárja szerint gyakran vannak zaklatásnak kitéve, ha kényes témákkal foglalkoznak. Az utolsó kiutasított újságíró a Spiegel munkatársa, Jürgen Kremb volt 1998-ban, akit államtitoksértéssel gyanúsítottak.

Rovatok