Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nincs görög kormány

2012. május 9., szerda 21:13

Eredménytelenül végződött szerdán a koalíciós tárgyalások második fordulója is a görög konzervatív Új Demokrácia és a baloldali radikális Sziriza vezetői között. Elutasította a Szirizával való közös kormányzást a szocialista PASZOK vezetője is. Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője ezért csütörtökön visszaadja megbízatását az államfőnek, aki a választáson harmadik helyen végzett szocialisták vezérét, Evangelosz Venizeloszt fogja felkérni kormányalakításra.

"Ciprasz úr valami egészen mást akar, mint mi"  - mondta Szamarasz. "A takarékossági csomagot érvénytelennek akarja nyilvánítani. Az katasztrófával érne fel az ország számára" - mondta a vezető, akinek pártja hajlandó bármely koalíció támogatására, azzal a feltétellel, hogy Görögország az euróövezet tagja marad.

Hasonló értelemben nyilatkozott Venizelosz is.

"Felajánlottam az együttműködést minden olyan párttal, amelyik az eurózónában maradás mellett áll" - jelentette ki a szocialisták vezetője. Ebbe a baloldaliakat is beleérti. Ciprasz széles koalíciót javasolt, viszont minden megszorító intézkedést befagyasztana. Mivel azonban ez az EU-val való szakítással fenyegetne, Venizelosz elutasította az ajánlatot.

Athén csak akkor számíthat az EU és a Nemzetközi Valutaalap segítségére, ha végrehajtja a korábbi megállapodásokban rögzített megszorító és reformintézkedéseket.

Görögországnak június végéig további 30 milliárd euróra van szüksége. Ha nem jut hozzá a pénzhez, az ország június végén csődbe jut.

Rovatok