Index Vakbarát Hírportál

Aggasztóan sok a kém Amerikában

2012. május 11., péntek 20:10

Több ma a külföldi kém az Egyesült Államokban, mint a hidegháború idején – feltételezi Hank Crumpton, a CIA egykori magas rangú tisztje. A veterán kémelhárító ezt a CBS Newsnak adott interjújában mondta el, majd hozzátette, jelenleg Amerika számára az egyik legnagyobb veszélyt az al-Kaida jelenti. Különösen aggasztja a terrorszervezet jemeni, Száhel-övezetbeli és szomáliai jelenléte.

Az egykor a belföldi kémelhárítási műveletek irányításával is foglalkozó Crumpton felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg számos nagyobb állam, például Kína folytat rendkívül kifinomult és agresszív hírszerzői, titkosszolgálat tevékenységet az Egyesült Államokkal szemben.

A volt CIA-tiszt nyilatkozatában arra is kitért, hogy az al-Kaida szerinte könnyen visszatérhet Afganisztánba, ha az amerikai csapatkivonást túl gyorsan hajtják végre. Borúlátását arra alapozza, hogy az amerikaiak túl sok hibát követtek el a tíz éve tartó konfliktusban, a kabuli kormány pedig gyengekezű és korrupt – ezt a helyzetet nyilatkozatában egy görög tragédiához hasonlította. Crumpton ebből a szempontból saját bevallása szerint pesszimistább, mint korábban valaha.

Rovatok