Index Vakbarát Hírportál

Svájc szigorít a menedékjogon

2012. május 11., péntek 18:21

A jövőben nem kapnának menedékjogot Svájcban a katonai szolgálatot megtagadók – erről döntött pénteken a berni kormány állampolitikai bizottsága.

A menekülttörvény másik módosításaként senki nem kérhetne menedékjogot Svájc külföldi követségein. További korlátozás, hogy eltörlik az úgynevezett családi menedéket is, tehát a jövőben a menedékkérő családtagjai nem kapnának menekültstátust.

A szociáldemokraták és a zöldek elutasítják a törvényjavaslatot, míg a konzervatív párt elégedett a javasolt módosításokkal, amelyekről a parlament júniusban szavazhat. Ezt megelőzően azonban a törvényjavaslatnak ki kell állnia annak próbáját, hogy összeegyeztethető-e az alkotmánnyal és a menekültekre vonatkozó nemzetközi konvenciókkal.

A jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP) azonban nem érte el minden követelését. Így például a bizottság elutasította, hogy a jövőben menedékkérők csak minimális ellátásban részesülhessenek.

Újdonság lesz az is, hogy menedékkérőket állami épületekben is elhelyezhetnek – legfeljebb egy esztendőig – a helyi önkormányzat vagy az illetékes kanton hozzájárulása nélkül.

A svájci kormány egyébként áprilisban döntötte el, hogy május 1-től csak korlátozott létszámban ad letelepedési engedélyt az EU keleti országaiból érkezőknek. A korlátozás Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország polgárait érinti. Ezekből az országokból összesen 2000 fő kaphat évenként letelepedési engedélyt.

Rovatok