Index Vakbarát Hírportál

Nekiesett a Hezbollah az USA-nak

2012. május 12., szombat 08:16 | aznap frissítve

A libanoni Hezbollah mozgalom vezetője azzal vádolta pénteken az Egyesült Államokat, Izraelt és bizonyos arab országokat, hogy táplálják a terrorizmust Szíriában, amelyet meg akarnak semmisíteni.

Haszan Naszrallah sejk, az Irán és Szíria támogatását élvező síita szervezet vezetője egy bejrúti nagygyűlésen, videókapcsolat révén közvetített beszédében kijelentette, hogy azért akarják Szíriát megsemmisíteni, mert a libanoni és a szíriai ellenállás fő szövetségese.

Közölte, hogy a Hezbollahnak olyan fegyverei vannak, amelyekkel Izrael bármely részén lévő célpontot el tud találni. Ha újabb háború tör ki közte és Izrael között, akkor minden egyes Bejrútban lerombolt épületért cserébe megsemmisít egy izraeli célpontot. A szervezet és Izrael 2006-ban 34 napos háborút vívott, amelynek Libanonban mintegy 1200, Izraelben pedig 160 halálos áldozata volt. A Hezbollah csaknem 4000 rakétát lőtt ki Izraelre.

A sejk elítélte a Damaszkuszban csütörtökön elkövetett, ötvenöt ember életét követelő kettős merényletet, és úgy vélte, hogy a szíriai helyzet romlásában tetten érhető az iraki minta. "A szíriaiak fordulóponthoz érkeztek, az egyik út a reformok, a másik a pusztulás felé vezet" - mondta.

Rovatok