Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkosságot szimulált a maffiavezér

2012. május 12., szombat 11:28

A gyógyszerei tárolására szolgáló műanyagzacskót húzta a fejére a büntetését töltő szicíliai maffiavezér, de az őrök még időben megfékezték. A parmai börtön igazgatósága azonban szimulálásnak minősítette az esetet, mivel szerintük a 79 éves Bernardo Provenza csak azt akarta elérni, hogy kiengedjék a börtönből.

Provenzát Szicíliában már az ötvenes években is csak Bernie bácsi néven ismerték, a rendőrség által birtokolt egyetlen róla készült fénykép még 1950-ben készült róla. 2006-ban, negyvenhárom évi körözés után fogták csak el az olasz hatóságok, majd a bíróság többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. A Cosa Nostra vezére időközben daganatos beteg lett és Parkinson-kórban is szenved, azonban a hatóságok szerint ez sem indokolja szabadon engedését. "Nehéz megállapítani, szimulált-e vagy sem. Az biztos, hogy a Cosa Nostra vezérei nem szoktak öngyilkosok lenni" – hangoztatta Francesco Messineo szicíliai főügyész.

Provenzano védőügyvédje máshogy vélekedik, bár szerinte sem öngyilkossági kísérletről van szó, ő inkább gyilkossági kísérletről beszél, mivel nem érti, miként juthatott be a zacskó a rendkívüli biztonsággal őrzött cellába.

Rovatok