Index Vakbarát Hírportál

Magyar táblák a szlovák vasúton

2012. május 14., hétfő 20:26

Magyar nyelvű helységnévtáblákat szereltetett fel a RegioJet szlovák vasúttársaság az általa üzemeltetett Pozsonyt Komárommal összekötő pályaszakasz 4 csallóközi megállójában, Nagypakán, Kispakán, Nagyabonyban és Szentmihályfán.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala üdvözölte a vasúttársaság lépését, hiszen február óta leveleztek a RegioJet illetékeseivel. Szakértőik rámutattak arra, hogy a jelenleg hatályos szlovák törvények lehetővé teszik a helységnevek kétnyelvű feliratozását. "Szakértőink részletes statisztikai kimutatásokat és érveket szolgáltattak ahhoz, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően két nyelven tüntessék fel a társaság tulajdonában álló szerelvények beltéri feliratait, valamint a RegioJet közvetlen gondozásába tartozó megállókat" - magyarázta Tokár Géza, a szervezet sajtóosztályának munkatársa.

Az SZMK szerint a mostani pozitív változások ellenére a legtöbb vasúti szolgáltató továbbra is kitart az államnyelv következetes használata mellett. Az állomások épületei nem tükrözik az adott térség nyelvhasználati szokásait, a helyzeten csak az üzemeltetők jóindulata, a problémák gyakorlatias megközelítése segíthet.

Rovatok