Index Vakbarát Hírportál

Merkel: Nem érinti az uniós politikát a kudarc

2012. május 14., hétfő 19:37

Súlyos vereséget szenvedett a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Észak-Rajna-Vesztfáliában, a helyi törvényhozási választás azonban nem befolyásolja a berlini kormány uniós politikáját – fejtette ki Angela Merkel pártelnök-kancellár hétfőn Berlinben.

A CDU története leggyengébb eredményét érte el a vasárnapi választáson. A listavezető Norbert Röttgen, a Merkel-kormány környezetvédelmi minisztere volt. A politikus megtarthatja miniszteri pozícióját. A tárca előtt álló feladatok megoldása "folyamatosságot igényel" – mondta Merkel.

A legnépesebb német tartományban rendezett választást a szövetségi szinten ellenzékben lévő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nyerte meg 39,1 százalékos eredménnyel. A párt már hétfőn többfrontos támadást indított a kormány ellen. Egyebek mellett követelték Röttgen távozását. "A politikus nemcsak a listavezetőként rá nehezedő terhet nem bírta el, hanem arra is alkalmatlan, hogy levezényelje az energiapolitikai fordulatot, az atomerőművek bezárását és termelésük kiváltását környezetbarát módszerekkel" – fejtette ki Hubertus Heil, az SPD parlamenti frakcióvezető-helyettese.

Sigmar Gabriel, az SPD elnöke úgy vélte, változik a politikai hangulat az országban, ismét az SPD és a Zöldek koalíciójának áll a zászló, a berlini konzervatív-liberális koalíciónak pedig egyre inkább elenyészik az esélye arra, hogy a 2013-ban következő országos parlamenti választáson megőrizze a hatalmát.

Az offenzíva kedden is folytatódik: a szociáldemokraták három legtekintélyesebb politikusa – a kancellárjelölt-aspiránsok trojka néven ismert hármasa, a pártelnök Gabriel, Frank-Walter Steinmeier parlamenti frakcióvezető és Peer Steinbrück volt pénzügyminiszter – a megválasztott francia elnök, Francois Hollande bemutatkozó berlini látogatására időzítve közös sajtóértekezletet tart A válságból kivezető út - növekedés és foglalkoztatás címmel, megtámogatva ezzel Hollande kezdeményezését, aki az államháztartási fegyelmet és az adósságcsökkentést előíró uniós fiskális paktum növekedési paktummal való kiegészítését sürgeti.

A 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfália gazdasági jelentőségét mutatja, hogy az egyebek mellett a Ruhr-vidéket is magában foglaló terület GDP-je megegyezik Törökország hazai össztermékével. Politikai értelemben is kiemelten fontos a tartomány, az ottani fejlemények gyakran előre megmutatják, hogy mi történik egy ütemmel később országos szinten. A kilencvenes években például először ebben a tartományban léptek koalícióra a szociáldemokraták és a Zöldek, akik azután 1998-ban átvették az ország irányítását. A vasárnapi választáson a szavazatok 11,3 százalékát megszerző Zöldek abban reménykednek, hogy ez megismétlődik, a tartományi győzelmet – amelynek révén a 2010 óta kisebbségben kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíció kényelmes többséget szerzett – jövőre országos diadal követi.

A konzervatív oldalon elkezdődött a vereségeket rendszerint követő belső villongás. A hétfői elnökségi ülésen a hivatalos tájékoztatás szerint "őszinte, nyílt vita" volt, ami magyarul igen heves vitát jelent. Beszámolók szerint többen felvetették, hogy nem eléggé karakteres a CDU politikája, sokkal jobban ki kell domborítani a keresztényszociális jelleget.

A pártelnök-kancellár pozícióját egyelőre nem veszélyezteti a választási kudarc, mert a legnagyobbat éppen az egyetlen lehetséges riválisaként számon tartott Röttgen bukott. Ugyanakkor megfigyelők felhívják a figyelmet, hogy a CDU bázisa Merkel vezetése alatt egyre inkább fogy. A Handelsblatt című üzleti lap kimutatása szerint 1998 óta – amikor Merkel átvette a párt irányítását Helmut Kohltól – a párt taglétszáma 626 ezerről 489 ezerre csökkent, ami azt jelenti, hogy havonta átlagosan ezren hagyják el a pártot, a CDU-szavazók létszáma az országos választásokon pedig 14 millióról 11,8 millióra csökkent.

Rovatok