Index Vakbarát Hírportál

Ugandában elfogták Joseph Kony egyik parancsnokát

2012. május 14., hétfő 10:28

Ugandában egy kisebb összecsapás során elfogták a hírhedt hadúr, Joseph Kony egyik parancsnokát, és ezzel súlyos csapást mértek rá, jelentették be Kampalában. Az Úr Ellenállási Hadseregének (LRA) nevezett lázadó szervezet ellen folyó katonai műveletek hírszerző főnöke azt mondta, Caesar Acellam a Közép-afrikai Köztársasággal határos vidéken, a Mbomu-folyón való átkelés közben került a katonák kezére két harcosával együtt még szombaton. Csoportjának pár tucat tagja elmenekült.

Acellam nem szerepel a Nemzetközi Büntetobíróság (ICC) 2005-ös körözőlistáján, de Kony egyik stratégiai parancsnokaként fontos ember, és elvesztése állítólag súlyos csapás a hadúrnak. Ugandai katonai források szerint "nagyon nagy halról" van szó.

Maga Kony ismeretlen helyen bujkál, szokása szerint saját beosztott parancsnokai közelségét sem tartja biztonságosnak. Az ugandai hírszerzés szerint jelenleg valahol Szudánban lehet. Szervezete az utóbbi időkben gyöngülőben van élelmiszerek híján, és mert állandó mozgásban kell lennie az üldözés miatt. Tavaly óta száz amerikai katonát is bevetettek Kony elfogására, az LRA felszámolására. A gerillák felkutatását nehezíti, hogy kis csoportokra oszlottak, és nem használnak modern kommunikációs eszközöket.

Az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) 25 évvel ezelőtt fogott fegyvert, és fénykorában csaknem 20 éven át rettegésben tartotta a térség legalább négy országa (Uganda, a Közép-afrikai Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Dél-Szudán) számos falujának lakóit. Elrabolt, megerőszakolt és lemészárolt több tízezer embert, lakhelye elhagyására kényszerített több százezret. A fegyveresek az elrabolt gyerekek közül a lányokat szexrabszolgának használták, a fiúkat pedig gyerekkatonát csináltak.

Rovatok