Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztották Timosenko panaszának vizsgálatát

2012. május 15., kedd 10:51

Az ukrán fellebbviteli bíróság úgy döntött kedden, hogy június 26-ra halasztja a hatalmi visszaélés vádjával hétéves börtönbüntetésre ítélt volt kormányfő, Julija Timosenko fellebbezésének vizsgálatát. A polgári jogi és büntetőügyekre szakosodott legfelsőbb különleges bíróságnak kedden kellett volna elkezdenie a semmisségi panasz tárgyalását, de a testület eleget tett az ügyészség halasztására vonatkozó kérésének. Az ügyészség arra hivatkozott, hogy Timosenko nincs jelen a tárgyaláson, mert jelenleg egy Harkiv megyei kórházban gyógykezelik gerincbántalmak miatt.

A semmisségi panasz a Timosenkót elítélő tavalyi bírósági határozatra és a kijevi fellebbviteli bíróság döntésére vonatkozott. Szerhij Vlaszenko, Timosenko védőügyvédje az UNIAN hírügynökség portálja szerint közölte: a védők időhúzásnak tekintik a halasztást, és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak az ügyben. A védők az EJEB alapszabályának arra a cikkelyére akarnak hivatkozni, amelynek értelmében mindenkinek joga van az igazságos bírósági eljáráshoz.

Az augusztus 5. óta őrizetben lévo Timosenkót október 11-én hétévi börtönre ítélte a kijevi Pecserszki kerületi bíróság a 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések miatt, amelyek a vád szerint közel 200 millió dollár értékű kárt okoztak Ukrajnának. Timosenko fellebbezett az ítélet ellen, amelyet a politikai ellenlábasa, Viktor Janukovics elnök bosszújának tart. A volt kormányfő ellen több ügyben is büntetőeljárás folyik. A kijevi fellebbviteli bíróság tavaly decemberben elutasította Timosenko szabadlábra helyezési kérelmét.

A Timosenko-ügy súlyos viszályt keltett Kijev és a nyugati országok viszonyában, akik politikai szándékot látnak Timosenko elítélése mögött, és az ellenzéki vezető szabadon bocsátását követelik. A semmisségi panaszt a halasztás miatt néhány nappal az ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) döntője előtt tervezik megvizsgálni. Több európai uniós ország azzal fenyegetőzött, hogy a Timosenko-ügy miatt bojkottálja az Eb mérkőzéseit.

Rovatok