Index Vakbarát Hírportál

Lángoló fejjel szaladt a tüntető Oslóban

2012. május 15., kedd 15:08

Egy norvég férfi tiltakozásul felgyújtotta magát Anders Behring Breivik, a 77 ember haláláért felelős tömeggyilkos pere alatt Oslóban a bíróság épülete előtti beengedő kapunál.

A Verdens Gang norvég lap felvételén látszik, hogy egy férfi lángoló pulóverrel és sapkával rohangál, majd a biztonsági őrök földre teperik, rúgdosva megpróbálják elaltatni a tüzet, majd lerángatják róla a ruhadarabot. Ezután vízzel locsolták le a férfit, akit komoly sérülésekkel kellett kórházba szállítani. – írja a Sky News.

Ez volt eddig a legsúlyosabb incidens, ami Breivik perét követte, de korábban is többen megmozdultak már. Pénteken feltehetően az egyik áldozat rokona akarta cipővel megdobni a tömeggyilkost. Április 26-án pedig több tízezren mentek utcára, hogy gyerekdallal tiltakozzanak Breivik ellen.

Anders Behring Breivik – aki érzelmileg teljesen kiüresítette magát, hogy képes legyen végrehajtani a hetvenhét halálos áldozattal járó terrorakciót – tavaly július 22-én előbb az oslói kormánynegyedben követett el merényletet autóba rejtett bombával, ami nyolc ember halálát okozta, majd ezt követően a hatalmon lévő Munkáspárt nyári táborában Utoya szigetén hatvankilenc embert, főleg tizenéveseket gyilkolt meg. A két támadásnak összesen 151 sérültje is volt.

A vád szerint előre megfontolt szándékkal hajtotta végre a gyilkosságokat, azaz terrorcselekményt követett el, amiért a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetéssel, huszonegy év börtönnel sújthatják.

Rovatok