Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a plágiummal vádolt román oktatási miniszter

2012. május 15., kedd 18:00

Lemondott a plágiummal gyanúsított Ioan Mang román oktatási miniszter – jelentette be kedden Victor Ponta miniszterelnök, aki azt is közölte, elfogadta a tárcavezető döntését és felmentette őt tisztségéből.

A Romania libera című napilap szerint Mang Nagyváradon megjelentetett egyik dolgozatában szó szerinti részleteket vett át külföldi kutatók tanulmányából anélkül, hogy szabályosan hivatkozott volna a forrásra.

Az ellenzéki támadások kereszttüzébe került tárcavezető plágium-ügyének kivizsgálására Victor Ponta miniszterelnök szakmai vizsgálatot kért az akadémiától. Ioan Mang megalapozatlannak nevezte a vádakat, de kedden benyújtotta lemondását, hogy miniszteri tisztsége ne hátráltassa ügyének tisztázást.

A Victor Ponta miniszterelnök által javasolt kormányban Mang már a második oktatási miniszter, akinek személye körül vita merül fel. Ponta ugyanis eredetileg Corina Dumitrescut, a Dimitrie Cantemir román magánegyetem rektorát javasolta tárcavezetőnek. Róla azonban kiderült még az új kormány beiktatása előtt, hogy meghamisította életrajzát. Beírta ugyanis, hogy a Stanford Egyetemen végzett, miközben kiderült, hogy csak egy kurzuson vett részt az amerikai egyetemen

Rovatok