Index Vakbarát Hírportál

Szárazföldön csapott le a kalózokra az EU

2012. május 15., kedd 16:57

Végrehajtotta első szárazföldi hadműveletét a szomáliai kalózok ellen létrehozott EU-s haderő tegnap éjszaka. A helikopteres támadásban a kalózok öt, gyors támadásokra alkalmas csónakját semmisítették meg, nem messze a haradherei kikötőtől. Az akciót a szomáliai kormány felügyeletével hajtották végre, a hivatalos jelentés szerint a rajtaütésben senki sem sérült meg – írta a BBC.

Az Atalanta az Európai Unió első haditengerészeti művelete, melynek célja, hogy megfékezze az Afrika szarva körül és Szomália partjainál portyázó kalózokat. A hadművelet kiterjesztését márciusban szavazták meg a résztvevő országok külügyminiszterei, ezzel lehetővé téve, hogy a katonák szárazföldi csapást mérjenek a kalózok bázisaira, így lehetetlenítve el a további akcióikat. Erre azért van szükség, mert a szomáliai kormány leginkább csak a főváros, Mogadishu környékét tartja ellenőrzése alatt, így a kalózok eddig zavartalanul működhettek az ország többi részén.

A szomáliai kalózok utolsó akciójára alig egy hete került sor, akkor egy görög tulajdonban levő tankhajót térítettek el. A kalózok rendszerint váltságdíjat követelnek a zsákmányolt hajókért cserébe, becslések szerint jelenleg mintegy 17 hajó és 300 főnyi legénység van a kalózok fogságában.

Rovatok