Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ BT kivonulásra szólítja fel Szudánt

2012. május 17., csütörtök 20:32

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította Szudánt, hogy haladéktalanul és feltételek nélkül vonja ki csapatait Abyeiből. Az olajban gazdag határ menti tartomány régóta vita tárgyát képezi a két ország között, Dél-Szudán az ENSZ felszólításának megfelelően már korábban kivonult a területről. Thabo Mbeki, az Afrikai Unió közvetítője csütörtök este megérkezett a szudáni fővárosba, hogy megpróbálja újraindítani a Kartúm és Juba között az áprilisi határ menti harcok után megszakadt tárgyalásokat.

A Biztonsági Tanács továbbá felszólította Szudánt és Dél-Szudánt, hogy a lehető legrövidebb időn belül hozzák létre a közigazgatást Abyei tartományban: egy tavaly júniusi megállapodás szerint Kartúmnak kell kiválasztania a Juba által javasolt három személy közül a tartomány vezetőjét, a helyettesét pedig Juba választja ki Kartúm három jelöltje közül. A Biztonsági Tanács megismételte a május eleji ultimátumát is: a két országot felszólítják, hogy vonják ki katonáikat a határ túlsó oldaláról és léptessenek életbe közös ellenőrzési és megfigyelési rendszert a vitatott határszakaszon.

Az ENSZ BT a felszólítással egy időben hat hónappal meghosszabbította az Abyeiban állomásozó ENSZ-erő mandátumát. A 3700 etióp katonából álló Abyei Ideiglenes Biztonsági Ereje (UNISFA) mandátumát négy hónap múlva felülvizsgálják, ellenőrizve, hogy a két ország eleget tesz-e vállalásainak

Rovatok