Index Vakbarát Hírportál

Egyesületbe szerveződnek a bliccelők Pozsonyban

2012. május 17., csütörtök 18:35

A Tribus névre hallgató csoportnak fényképes adatbázisa van az ellenőrökről, és kifizeti a büntetést a tagok helyett.

Az Sme szlovák napilap szerint Pozsonyban szervezetbe tömörülnek a bliccelők, és nem csak az ellenőrökről és a leggyakoribb ellenőrzési helyekről építenek adatbázist, de ki is fizetik a tagok büntetését, ha mégis elkapnák azokat.

Az állítólag Tribus névre hallgató nem hivatalos érdekvédelmi szervezet fényképes adatbázissal rendelkezik az ellenőrökről, és azzal is tisztában vannak, hol fordulnak elő a leggyakrabban. Havi három eurós tagsági díj fejében pedig finanszírozzák a lebukók büntetéseit, egy a tagok által sem ismert magánszemély fizeti ki minden esetben a bírságokat. Állítólag az egyesület még így is nullszaldós gazdálkodást folytat.

A Sme riportja szerint Svédországban, Lengyelországban és Franciaországban is működnek hasonló csoportok. A lap megszólaltatta a Tribus egyik tagját, az Ivan névre hallagtó informátor szerint két éve létezik a csoport, de azt nem tudta megmondani, hogy hány tagot számlál.

Poszonyban 25 euró a havi bérlet, ahhoz, hogy valaki helyett kifizessék a büntetését, négy hónapig kell tagnak lenni, vagyis 12 eurót kell minössze fizetni.

A Sme megkereste a pozsonyi kozlekedési vállalatot is, de a cég nem kívánt reagálni az értesülésekre, és a rendőrség sem foglalkozik az esettel, állítják ugyanis, hogy az nem az ő hatáskörükbe tartozik.

Rovatok