Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea újra építi kísérleti atomreaktorát

2012. május 17., csütörtök 10:16

Észak-Korea újrakezdte egy könnyűvizes kísérleti atomreaktor építési munkálatait, és ezzel növelheti az atomfegyverek előállításához szükséges hasadóanyagok gyártási kapacitását, közölte csütörtökön egy észak-koreai kérdésekkel foglalkozó amerikai hírportál. A Johns Hopkins Egyetemen működő amerikai-koreai intézet, illetve Joel Witt korábbi külügyminisztériumi illetékes által szerkesztett 38North nevű honlap szerint az április 30-án készített műholdas felvételeken látszik, hogy újrakezdték a december óta szünetelő munkálatokat a jongbjoni atomkomplexum területén. A műholdfelvételekből arra lehet következtetni, hogy a vége felé járnak a reaktorház építésének, az atomreaktor pedig 2015-re működőképes lehet.

Két amerikai tudós, aki 2010 novemberében a helyszínen járt, majd tanulmányozta a későbbi műholdfelvételeket, megállapította: úgy tűnik, hogy a reaktort villamosenergia-termelésre tervezték. Más szakértők azonban attól tartanak, hogy a reaktor végül plutónium előállítására szolgál majd.

Phenjan fokozza erőfeszítéseit egy harmadik atomkísérlet véghezvitelére, amelyhez az Amerikai Egyesült Államok és Kína figyelmeztetései ellenére feltehetően magasan dúsított urániumot használ. Észak-Korea azt állítja, hogy szüksége van atomenergiára az elektromos áram előállításához, és Szíriával, Líbiával, illetve valószínűleg Mianmarral és Pakisztánnal is folytatott nukleáris technológiákkal kapcsolatos kereskedelmet.

Phenjan 2003-ban elsőként mondta fel az atomsorompó-szerzodést, és megtagadta, hogy nemzetközi ellenőrök hozzáférjenek atomlétesítményeihez. Idén áprilisban az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival dacolva hosszú hatótávolságú rakétát bocsátott fel, ám a kísérlet végül kudarcba fulladt.

Rovatok