Index Vakbarát Hírportál

Fizetésük csökkentésével kezdtek a francia miniszterek

2012. május 17., csütörtök 17:59

Megtartotta első ülését csütörtökön az új francia kormány, amelyen az államfő és a miniszterek fizetésének 30 százalékos csökkentéséről döntöttek. A szimbolikus intézkedés szerepelt François Hollande elnökjelölti programjában, mivel állítása szerint példát akar mutatni. Hollande kedden vette át a francia elnöki tisztséget, s szerdán hozták nyilvánosságra az új kormány összetételét.

Az előző államfő, a konzervatív Nicolas Sarkozy 2007-es elnökké választása után néhány héttel az államfői járandóságot 170 százalékkal, 19 ezer euróra megemelték. Mostantól az elnök havi fizetése kevéssel haladja majd meg a 13 ezer eurót (3,8 millió forint).

Jean-Marc Ayrault kormányfő 17 férfi és 17 női kormánytag társaságában aláírta a példás magatartás vállalásáról szóló etikai chartát, amelynek értelmében mindenki köteles távol tartani magát az érdekkonfliktusoktól, és miniszterként nem vállalhat parlamenti képviselői vagy önkormányzati vezetői megbízatást. A minisztertanács ülése után az Élysée-palota kertéjében közös fényképet készítettek az új kormányról.

Rovatok