Index Vakbarát Hírportál

Kedvezne a kisebbségeknek az új román választási törvény

2012. május 17., csütörtök 23:14

Parlamenti helyet kapna minden megyében az a kisebbség, amely a legjobban szerepel az adott megyében és számaránya eléri ott az összlakosság hat százalékát Victor Ponta miniszterelnök javaslata szerint. A kezdeményezés képviselethez juttatná a Hargita és Kovászna megyei románokat, de a magyar közösség képviselete sem korlátozódna Hargita, Kovászna, Maros, Bihar, Szatmár és Szilágy megyére.

A Romániában április végén hatalomra került szociálliberális pártszövetség (USL) még az őszi törvényhozási választások előtt be akarja vezetni az egyfordulós többségi választási rendszert. A kétkamarás parlament szenátusában már elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely szerint minden választókerületből a legtöbb voksot szerző jelölt jut be a bukaresti parlamentbe, a vesztesekre leadott szavazatok pedig elvesznek. A törvénytervezet ügyében a képviselőházé a döntő szó, ahol a tervek szerint jövő héten tűzik napirendre jogszabályt.

Victor Ponta javaslata értelmében akkor is bekerülne a bukaresti parlamentbe minden megyéből az ott legjobban szereplő kisebbségi jelölt, ha a megye egyik választókerületében sem végez az első helyen az illető kisebbség valamely jelöltje, az egyedüli feltétel, hogy az adott nemzeti közösség számaránya legalább hat százalékos legyen a megyében. A kormányfő hozzátette: az USL kész bevezetni ezt a megoldást, ha azt az ellenzékbe került Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is támogatja.

Az új román kabinet eddig számos, az eddig kormányon lévő Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a romániai magyarságnak kedvezőtlen döntést hozott. A magyarok politikai tisztogatástól tartanak és alkotmánybíróság elé vinnék a kormány több olyan döntését, amelyek Magyarország és Románia elmúlt években alakuló kapcsolatában is törést okozhatnak. Bővebben >>>

Rovatok