Index Vakbarát Hírportál

Túlélte a robbantást az exminiszter

2012. május 17., csütörtök 16:12

Legalább két halottja és negyven sebesültje van annak a bogotai robbantásnak, amiben egy kolumbiai politikussal próbáltak meg végezni. A rendőrségi hírek szerint egy ismeretlen támadó ragasztott bombát Fernando Londono volt belügyminiszter autójára. A robbanás végzett a kocsi sofőrjével és Londono egyik testőrével, de őt magát csak a robbanásban szanaszét repülő repeszek sebesítették meg. Jelenleg kórházban van és operálják, de nem életveszélyesek a sérülései.

A bogotai biztonsági szervek szerint a baloldali gerillaszervezet közül a legnagyobb, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) a felelős a robbantásért. Az exminiszter elleni merénylet csak órákkal azután történt, hogy a rendőrség hatástalanított egy másik bombát a városi rendőrkapitányság közelében, amit szerintük szintén a FARC helyezett el - írta meg a BBC.

A rendőrség részéről nyilatkozó Martinez tábornok „őrült, beszámíthatatlan lázadóknak” nevezte a FARC tagjait. A kolumbiai belügyminisztérium szerint a lázadók korábban már többször megfenyegették Londonot, aki több alkalommal is elítélte és hevesen kritizálta a szervezet tevékenységét.

Kolumbia jelenlegi elnöke Juan Manuel Santos meglátogatta a kórházban Londonot, ahol felszólította az egész országot, hogy fogjanak össze a terrorizmus ellen: „A terrorizmus szörnyű kínokat okozott nekünk. Elkezdtük felszámolni, de még nem számoltuk fel teljesen, és ez a támadás is ezt bizonyítja, de addig fogunk előre haladni, amíg el nem tüntetjük az országunkból.”

Bizonyítottan a FARC utoljára 2010 augusztusában robbantott Bogotában, nem sokkal Santos elnök hivatalba lépése óta. Bár azóta több kisebb bombatámadás is volt, az nem tisztázott, hogy mekkora szerepük volt benne a gerilláknak.

Rovatok