Index Vakbarát Hírportál

Tűz ütött ki egy orosz lőszerraktárban

2012. május 18., péntek 10:42

Kigyulladt egy lőszerraktár pénteken az orosz Távol-Kelet Tengermelléki területén, a tűzesetnek halálos áldozata nincs, de a sorozatos robbanások miatt a környék néhány települését ki kellett üríteni, közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A Vlagyivosztoktól 280 kilométerre északkeletre lévő lőszerraktárban keletkezett tűzben az első beszámolók szerint egy katona sebesült meg, egyik bajtársát pedig légnyomás érte. Őket kórházba szállították.

A raktárban 489 vagonnyi 100 milliméter kaliberű tüzérségi lövedéket tároltak. Miután a tűz lángba borította a raktárat, az ott tárolt lövedékek sorra berobbantak. A baleset oka egyelőre nem ismert. A védelmi tárca annyit közölt, hogy a raktár őrzését biztosító egységet az idén tervezték átcsoportosítani, az ott tárolt lövedékeket pedig már megsemmisítésre készítették elő, mivel biztonságos felhasználhatóságuk időtartama rövidesen lejár.

A vészhelyzet miatt a térségben leállították a transzszibériai vasútvonal érintett szakaszának forgalmát. A hatóságok négy közeli települést ürítettek ki, csaknem 1900 lakosnak kellett átmenetileg elhagynia otthonát. Biztonságos helyre szállították a raktár őrzését biztosító alakulat katonáit is.

Az oltáshoz tűzoltó helikoptereket is bevetnek, és a helyszínre indítanak egy Be-200-as típusú repülőgépet is, amely nagy mennyiségű víztömeg felvételére és ledobására alkalmas. Szükség esetén tűzoltó vonatokat is bevetnek, közölték a minisztérium illetékesei. A térség több tűzoltóegységét is riasztották a lángokban álló raktárhoz, de a folytatódó robbanások miatt még nem lehetett hozzákezdeni az oltáshoz.

Az orosz hadianyagraktárakban gyakoriak az ehhez hasonló balesetek. Legutóbb a hónap elején Nyizsnij Novgorod mellett hat katona halálát okozta lejárt használati idejű lőszerek felrobbanása.

Rovatok