Index Vakbarát Hírportál

Felszállt Kínából Csen repülőgépe

2012. május 19., szombat 11:08 | aznap frissítve

A jogvédő aktivista közép-európai idő szerint 11 óra 12 perckor hagyta el az országot a United Airlines menetrendszerinti járatával. Csen az Egyesült Államokba utazik, hírügynökségi jelentések szerint vele van felesége és két gyermeke is. 

A gyermekkora óta vak Csen 2005 óta keseríti a hivatalos Kína életét. Akkor a santungi Linji város vezetői ellen nyújtott be keresetet a bíróságon, mert erőszakkal kényszerítettek nőket abortuszra és sterilizálásra, hogy megfeleljenek a hivatalos családtervezési politika elvárásának. Állítása szerint az erőszak elől elmenekülők családtagjait megverték, megkínozták. Csent még 2006-ban ítélték négy évi börtönbüntetésre, „rombolásért és a közlekedést akadályozó tömegmegmozdulás szervezéséért". 2010 óta a vak aktivista szigorú házi őrizetben volt a falujában, biztonsági őrökkel és kamerákkal körülvéve, így a hatóságok teljesen elszigetelték.

A jogvédő később megszökött Santung tartományi házi őrizetéből, majd április végétől több napot töltött az Egyesült Államok nagykövetségén, eddig már kétszer lépett közvetlen telefonkapcsolatba az amerikai képviselőház republikánus törvényhozóival. A családtagjait, főként az unokaöccsét, a szándékos emberölés kísérletével vádolt Csen Ko-kut ért hatósági zaklatásra, elfogására panaszkodott, és segítséget kért. Az eddig nyilvánosságra került információkból tudni lehet, hogy Csent az amerikai nagykövet, Gary Locke szállította a Csaojang kerületi kórházba, ahol amerikai tájékoztatás szerint a szökése közben keletkezett sérüléseit látták el és találkozhatott a Santung tartományi otthonukból érkezett, rá váró családtagjaival. Az ügy diplomáciai vitákat is kirobbantott Washington és Peking között, bár Kína hajlandó kiállítani Csen és a családja útleveleit az amerikai úthoz. Csen szülőfaluja azonban, ahol szülei és rokonai élnek, jelenleg is zárlat alatt áll.

Rovatok