Index Vakbarát Hírportál

Nem keresik tovább az orosz gép utasait

2012. május 19., szombat 12:17

Befejezték az Indonéziában lezuhant orosz repülőgép áldozatai utáni kutatást a helyi hatóságok. Az összesen ötven emberrel repülő Szuhojnak most már csak a fekete dobozát keresik, amiből azt szeretnék megtudni, miért csapódott neki a promóciós úton lévő gép egy szunnyadó vulkán oldalának. A hatóságok a keresés során már megtalálták a pilótafülke hangrögzítőjét, azonban a vizsgálathoz a teljes adatrögzítőre szükség van. A kutatások során eddig 14 holttestet találtak meg, ezek DNS-azonosítása még tart. Annyit már biztosan tudni, hogy közülük tizenketten indonézek, ketten külföldiek voltak. Az áldozatok utáni kutatást leginkább az nehezítette meg, hogy a roncsok és a testrészek az ütközés után egy mély szakadékba csúsztak – adta hírül az AFP.

Az orosz Szuhoj gyártmányú Superjet 100-as repülőgép szerdán este a második bemutatórepülés közben, felszállás után 21 perccel tűnt el a radarképernyőkről Jakarta közelében. A próbarepüléseket azért szervezték, hogy a gépet gyártó orosz cég bemutathassa az új Superjet 100 előnyeit. A fedélzeten nyolctagú orosz személyzet és 42 utas tartózkodott, köztük potenciális vásárlók és újságírók. Az utasok egy amerikai és egy francia állampolgár kivételével indonéziaiak voltak. A repülőgépnek egyszerűen csak egy kört kellett volna tennie, mielőtt visszatér a jakartai repülőtérre. Mielőtt a Szuhoj eltűnt volna a radarok képernyőjéről, pilótája engedélyt kért, hogy 10 ezer láb magasságról 6000 lábra ereszkedjen, miközben a 6200 láb magas hegy felé tartott.

A Szuhoj az amerikai Boeing repülőgépgyárral együttműködésben alkotta meg a Superjet 100-ast, mely 2008-ban szállt fel először. A gép darabja 35 millió dollárba kerül, és eddig csak az orosz Aeroflot és az örmény illetőségű Armavia légitársaságok rendszeresítették, de eddig majdnem húsz társaság érdeklődött a gép iránt.

Rovatok