Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a Srí Lanka-i hadsereg volt parancsnokát

2012. május 20., vasárnap 13:07

Srí Lanka elnöke kiengedte a börtönből Sarath Fonsekát, a hadsereg egykori főparancsnokát, aki 2009-ben tevékenyen hozzájárult az országot 26 éven át sújtó polgárháború befejezéséhez és a Tamil Tigrisek felett aratott győzelemhez. Fonseka 2010-ben indult az elnökválasztáson is, ahol vesztett. Később korrupció vádjával ítélték el, sokak szerint politikai okok miatt kellett börtönbe vonulnia. Tiran Alles parlamenti képviselő szerint a szabadulása után az egykori főparancsnok egyből kórházba vonul, hogy kezeljék léguti problémáit – írja a BBC.

Srí Lankán az elmúlt három évben többször okozott feszültséget a polgárháború lezárásának évfordulója. Pénteken egy megemlékező diákot vert meg a tömeg a tamil többségű Jaffna városában, ahol állítólag több ezer civil halt meg a háború utolsó hónapjaiban. A fő tamil párt egyik szóvivője a fővárosban, Colombóban tartott, a győzelemről megemlékező katonai parádéra reagálva úgy fogalmazott: „A Tamil Tigrisek vereséget szenvedtek. Ez a valóság, ezt mindenki tudja. De minden évben megemlékezni a katonai győzelemről nem hasznos a megbékélés szempontjából.”

Az országot sújtó polgárháború az 1980-as években kezdődött meg, miután a tamilok hiába sürgették az önrendelkezési joguk kiszélesítését a szingaléz nacionalistákkal szemben. A konfliktusban a kilencvenes években öngyilkos merényleteket is végrehajtottak, összesen pedig közel 70 000 ember halt meg. Valószínűleg mindkét fél követett el háborús bűncselekményeket, amik miatt az ország külügyminisztere jelenleg is Washingtonban tárgyal Hillary Clintonnal. A Tamil Tigrisek felszámolásáról és a polgárháborúról bővebben itt olvashat>>>

Rovatok