Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a lockerbie-i merénylő

2012. május 20., vasárnap 15:48

Tripoli otthonában meghalt Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi, az 1988-as Lockerbie-merénylet elkövetéséért elítélt merénylő, írja a BBC. A líbiai külügyminisztérium jelezte, hogy Megrahit hétfőn temetik el.

Megrahit még egy holland bíróság ítélte életfogytiglanra 2001-ben az 1988-ban 270 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetéséért. A Pan Am amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépén négy magyar utas is életét vesztette.

A merénylőt 2009-ben engedték el Skóciában a börtönből, a hatóságok arra hivatkoztak, hogy prosztatarák miatt már csak maximum három hónap volt hátra az életéből. Megrahi hazatért Líbiába, ahol hősnek kijáró tisztelettel fogadták, Moammer Kadhafi is köszöntötte.

Az áldozatok családjai már akkor is felháborodtak a merénylő szabadon bocsátása miatt, de a skót kormány hivatalos vizsgálata megállapította, hogy helyesen jártak el.

Nem sokkal a szabadonengedés után napvilágot láttak azok az elképzelések, melyek szerint a brit kormány egy 15 milliárd dollár értékű olajüzletért cserébe adott kegyelmet. A brit és a skót vezetők ezt egyaránt tagadták.

Nagy sajtóvisszhangot kapott, amikor a merénylő megjelent egy Moammer Kadhafit támogató gyűlésen. Kadhafi bukása után felmerült, hogy Nagy-Britannia kérvényezze kiadatását, azonban a diktátort megbuktató felkelők jelezték, hogy nem adják ki Megrahit, aki szabadon engedése után még két és fél évet élt.

Rovatok