Index Vakbarát Hírportál

Díszszemlét gyakorló katonák között robbantott

2012. május 21., hétfő 10:45

Legalább kilencven katona életét vesztette a jemeni fővárosban, Szanaában, amikor öngyilkos merénylő robbantotta fel magát díszszemlére gyakorlatozó katonák között. A merénylő katonai egyenruhában vegyült el a parádéra készülők között, akkor robbantotta fel magát, amikor a tömeg az elnöki palota közelében haladt el.

A 222 sérültet követelő terrorcselemény megszervezését az al-Kaida terrorszervezet vállalta magára. A BBC-nek eljuttatott közleményük szerint a Központi Biztonsági Szervezet (egy helyi kormányzati félkatonai szervezet) bűneire adtak választ a robbantással.

A díszszemlével a keddi nemzeti ünnepre, Észak- és Dél-Jemen egyesülésének 22. évfordulójára készültek. Ez az első ilyen jelentős merénylet a fővárosban azóta, hogy februárban hivatalba lépett Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök, aki harcot hirdetett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és annak helyi erői ellen.

A hadsereg tíz napja indított támadást az al-Kaidával összefüggésbe hozott iszlamista fegyveresek ellen a déli Abyan tartományban. A hétvégén legalább 33 iszlamista és 19 katona életét vesztette a Jaar város közelében kirobbant összecsapásokban. Vasárnap egy amerikai kiképzőt lőttek meg a Vörös-tengeri Hodeida kikötővárosban.

Rovatok