Index Vakbarát Hírportál

Halálos összecsapások Bejrútban

2012. május 21., hétfő 08:45

Bejrútban, Libanon fővárosában, a szíriai rezsimet támogató és a közel-keleti arab országban zajló népfelkeléssel rokonszenvező pártok tagjai csaptak össze. A vasárnap éjszakai összetűzésnek legkevesebb két halottja és 18 sebesültje van.

Az összecsapás azután robbant ki, hogy libanoni katonák vasárnap lelőttek egy, a szíriai ellenzéket támogató helyi szunnita vallási vezetőt, aki kocsijával megállás nélkül akart áthajtani egy katonai ellenőrző ponton.

Előző héten már két alkalommal is került sor összecsapásokra a szunniták és az alaviták között Libanonban. Az ország északi részén található Tripoliban a hadsereg közbelépése vetett véget három napnyi erőszaknak. A város helyi vezetői hiába próbálták lecsillapítani az indulatokat, bár ideiglenesen sikerült lecsendesíteni a lakosságot, az incidensek (verekedések, lövöldözések) hamarosan újra kezdődtek.

A vasárnapi eset ismét felkorbácsolta az indulatokat Libanonban, ahol napok óta amúgy is rendkívül feszült a helyzet az egymással szembenálló felekezetek közötti összetűzések miatt.

Szíriában a lázadók többsége az iszlám szunnita irányzatához tartozik, míg Bassár el-Aszad elnök és támogatóinak keménymagja az alavita irányzatból kerül ki. Libanonban is megtalálható mindkét felekezet és a szomszédos Szíriában levő feszültség most valószínűleg ide is kezd átterjedni.

Rovatok