Index Vakbarát Hírportál

Megvan a csonkításos gyilkosságok felelőse

2012. május 21., hétfő 09:32 | aznap frissítve

A mexikói hadsereg bejelentette, hogy őrizetbe vettek egy férfit, aki az egy héttel ezelőtt Monterreyben megtalált 49 lefejezett ember haláláért lehet felelős és egyben a Zetas drogkartell helyi vezetője is. Daniel Jesus Elizondót, becenevén az „Őrültet”, katonák tartóztatták le.

A holttesteket egy út mellett találták meg. Az áldozatok fejét és kezét levágták, a tetemek mellett pedig fenyegető üzeneteket hagytak, hogy a Zetas kartell végzett velük. Nem ott ölték meg a 43 férfit és a 6 nőt, hanem műanyagzsákokban, kocsikkal szállították őket oda. A csonkításokkal az azonosításukat akarták megnehezíteni.

A megtalált fenyegető üzenet miatt a rendőrség tudta, hogy kit kell keresni, és bár az Őrültet már május 18-án letartóztatták, a rendőrségi akció hírét csak vasárnap hozta nyilvánosságra a mexikói védelmi minisztérium.

A Zetas kartell évek óta harcban áll más drogbandákkal, például a Sinaloa kartellel, az Egyesült Államokba vezető csempészútvonalak ellenőrzéséért. A bandák közötti összecsapások rengeteg áldozatot követeltek és gyakran a drogügyletekhez nem kötődő civilek is kereszttűzbe kerültek.

2006 óta összesen ötvenezer ember vesztette életét a drogkartellek és a mexikói hadsereg akciói miatt, akiket még Felipe Calderón elnök küldött a városokba, hogy megszüntessék az erőszakot.

Mexikóban júliusban tartanak elnökválasztást, amin Calderon elnök már nem indul újra. Három legvalószínűbb utóda (Pena Nieto, Josefina Vázquez Mota és Andrés Manuel López Obrador) közül mindegyikük ígéretet tett, hogy véget vetnek a kartellek tombolásának, de egyikük se állt elő konkrét javaslatokkal.

Rovatok