Index Vakbarát Hírportál

Szöulban tárgyaltak Észak-Korea sorsáról

2012. május 21., hétfő 18:37

Magas rangú amerikai delegáció találkozott japán és dél-koreai diplomatákkal hétfőn Szöulban. Ez volt az első jelentősebb tárgyalás azóta, hogy áprilisban Észak-Korea provokatív jelleggel rakétát indított, mellyel állítása szerint egy műholdat akart föld-körüli pályára állítani, ám a rakéta két perc repülés után megsemmisült – írja a Voice of America.

A felek egyetértettek abban, hogy Észak-Korea provokációira a jövőben is egységesen kell reagálni. Glyn Davies, az Egyesült Államok különleges megbízottja emlékeztette Phenjant, hogy az április 13-i rakétaindítást a nemzeti közösségek egységesen ítélték el, így a rakétakísérletek folytatása az ország további elszigetelődéséhez vezethetnek.

Időközben egy hírportál szerint egy héttel ezelőtt egy titkos amerikai delegáció látogatott Phenjanba, amit a dél-korai katonai légiforgalmi irányítók is észleltek, de az észak felé tartó gépet nem tudták azonosítani. A riporterek erre vonatkozó kérdésére azonban az amerikai nagykövet nem tudott érdemi választ adni. Az internetes KBS Reset úgy tudja, az amerikaiak arról szerették volna meggyőzni az észak-koreai kormányt, hogy szüntessék be a többlépcsős ballisztikus rakétájuk kifejlesztésére vonatkozó terveket.

Míg a szöuli tárgyalások folytak, Észak-Korea hazaengedte azt a 29 kínai halászt, akiknek a hajóit még május 8-án fogták el. Bár a matrózok megfelelő élelmiszer- és egészségügyi ellátásban részesültek, a 13 napos fogság diplomáciai krízist generált a két ország között, ami azonban a szabadon engedésük után megoldódott.

Rovatok