Index Vakbarát Hírportál

Bányaomlások Dél-Afrikában, három halott

2012. május 23., szerda 17:03

Három bányász meghalt, legalább harmincöten pedig a mélyben rekedtek két dél-afrikai bányaomlásban - írja a BBC.

Észak-Fokföldön hárman haltak meg, amikor egy lezárt gyémántbányában beszakadt az alagút kedd reggel. A szerencsétlenség idején harminc bányász tartózkodott illegálisan a járatokban, akik közül tizenegynek sikerült még időben kimenekülnie, ők értesítették a hatóságokat. Tizenöt bányász várja a mélyben, hogy megmentsék, a mentőalakulatok viszont az újabb omlásveszély miatt csak nagyon lassan tudnak haladni, eddig egy holttestet sikerült a felszínre hozniuk.

Illegálisan dolgozott az a huszonegy bányász is, akik sziklaomlás miatt ragadtak egy aranybányában Dél-Afrika Free State régiójában. A mentőalakulatok itt is folyamatosan dolgoznak, öt bányászt már sikerült élve kiszabadítaniuk a sziklák alól. Egy dél-afrikai rendőrségi szóvivő szerint a kiszabadult bányászok jól vannak, ellenük engedély nélküli behatolás miatt vádat emelnek.

Dél-Afrikában nem ritka az illegális bányászat, a munka nélkül maradt bányászoknak – akik sokszor nem is tudják, hogy illegálisan dolgoznak - ez az egyetlen lehetőségük, hogy pénzhez jussanak. A bányabalesetek Dél-Afrikában 54 ezer ember halálát okozták az elmúlt száz évben.

Rovatok