Index Vakbarát Hírportál

Kínai hajók idegesítik Manilát

2012. május 23., szerda 17:24

A Fülöp-szigetek ezen a héten hetedik alkalommal tiltakozott diplomáciai úton a kínai kormánynál, amiért Kína "cselekményeivel további feszültséget kelt" a vitatott hovatartozású Panatag zátonynál, kínaiul Huangjan- (Huangyan) szigetnél - derül ki sajtójelentésekből.

A Fülöp-szigeteki külügyi szóvivő szerdán azt állította, hogy a zátony körüli vizeken hétfőn öt kínai őrhajó, 16 halászhajó és 56 csónak volt. Kedden a csónakok száma 76-ra emelkedett - tájékoztatott Raul Hernandez. Ezzel egy időben - tette hozzá - a Fülöp-szigeteknek mindössze két hajója van ott, egy a parti őrséghez tartozik, a másik a halászati hivatalhoz.


Huangyan-sziget, Panatag zátony nagyobb térképen

- Sajnálatos, hogy mindez akkor történik, amikor Kína a feszültség csökkentését szorgalmazza és a két fél a helyzet kezeléséről tárgyal - mondta Hernandez.  Országa nevében azt követelte, hogy a kínai hajók azonnal hagyják el a térséget és a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetét.

A szóvivő a kínai hajósokra utalva még kijelentette, "óriás kagylókat halásznak és korallokat gyűjtenek, vagyis nyilvánvalóan megsértik országuk (május 16-ától három hónapos időtartamra vonatkozó) saját halászati tilalmát".

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán azt közölte, hogy körülbelül 20 halászhajó van a dél-kínai-tengeri szigethez közeli régióban, nagyjából ugyanannyi, mint az elmúlt években.

"Halászati tevékenységük összhangban van a kínai törvényekkel és a halászati tilalommal" - állapította meg Hung Lej (Hong Lei). Hozzátette, "a Fülöp-szigeteki fél több provokatív lépést tett az elmúlt időben, amire Kína válaszintézkedésekkel felelt, s megszigorította a vizek feletti ellenőrzését".

Manila szerdán ismét határozottan leszögezte, Kína megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását, a zátony feletti joghatóságát, továbbá szuverén jogait az ország kizárólagos gazdasági övezete felett, amely lefedi a Panatag zátony körüli vizeket.

Az ENSZ Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) - amelyet mindkét ország ratifikált - úgy rendelkezik, hogy a tengerparttal rendelkező országok a 200 tengeri mérföldön belüli területet kizárólagos gazdasági övezetükké nyilváníthatják.

A több alkalommal kifejtett kínai álláspont szerint azonban ennek alapján egyetlen ország sem formálhat jogot más országok szuverenitásának megsértésére. Peking ugyanis azt hangoztatja, bizonyítani tudja, hogy a Huangjan-sziget Kína területének része.

Rovatok