Index Vakbarát Hírportál

Nyolc halott iraki pokolgépes támadásokban

2012. május 23., szerda 18:48

Nyolcan meghaltak, több mint harmincan pedig megsebesültek szerdán több támadásban Irak-szerte – közölték egészségügyi és rendőrségi források.

Pokolgép robbant egy libanoni síita zarándokokat szállító busz mellett a többségében szunniták által lakott Anbár tartományban található Hamszat Kilóban, a tartomány székhelyétől, Ramáditól nyugatra. A merényletben hárman meghaltak, és tízen – más források szerint tizenegyen - megsebesültek. A járműben mintegy negyvenen utazhattak.

Irakban évente több százezer síita zarándok keresi fel az iszlám ezen ágának legszentebb helyeit, és ők gyakran válnak támadások célpontjaivá. A Dijála tartománybeli Baakúbában több merényletet követtek el, amelyekben hárman meghaltak, tizennégyen pedig megsebesültek. Az észak-iraki Kirkukban egy támadássorozat két rendőr életét oltotta ki, míg hármat megsebesített.

A szélsőségesek a fővárost sem kímélték, annak ellenére, hogy ott fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a hatos csoport és Irán között zajló tárgyalások miatt. Bár Bagdad-szerte a biztonsági erők több ezer tagja vigyáz a közrendre, egy pokolgépes támadásban négy ember sebesült meg.

Irak legutóbb az Arab Liga márciusi bagdadi csúcstalálkozóján mutathatta meg, hogy képes problémamentesen lebonyolítani nagyobb rendezvényeket, illetve kézben tartani saját biztonságát. Bár a 2006 és 2007 közötti, több tízezer halálos áldozattal járó felekezeti harcok emléke lassan a múlt ködébe vész, és az erőszakcselekmények száma jócskán csökkent, Irak továbbra sem mentes a vallási és politikai feszültségektől.

Rovatok