Index Vakbarát Hírportál

Bírálta a magyar romák helyzetét az USA külügyi jelentése

2012. május 24., csütörtök 18:19

A romák társadalmi diszkriminációját és kirekesztését, valamint az erőszakos jobboldali szélsőségességet jelölte meg Magyarországon a legfőbb emberi jogi problémaként az amerikai külügyminisztérium a csütörtökön nyilvánosságra hozott, 200 országra kiterjedő, 2011-es országjelentések az emberi jogi gyakorlatról című felmérésében.

A jelentés magyar fejezete, miután összegzésében röviden kitért arra, hogy Magyarország plurális parlamenti demokrácia, ahol a legutóbbi parlamenti választások szabadok és tisztességesek voltak, és ahol a biztonsági erők polgári irányítás alatt állnak, úgy fogalmazott, hogy "a romák elleni diszkrimináció tovább nehezítette az oktatáshoz, a munkához, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket".

Az amerikai külügyi felmérés szerint megszaporodtak a jobboldali szélsőséges megnyilvánulások, beleértve a félkatonai szervezetek nyilvános kampányait, amelyeknek célja a megfélemlítés, valamint a roma és más kisebbségek iránti gyűlölet felszítása. A magyar országjelentés kifogásolja, hogy a "kormány elkezdte egy új törvény alkalmazását, amely azáltal, hogy általános értelemben megerősítette a kormánynak a média feletti befolyását, korlátozza a médiaszabadságot".

Az új alaptörvénnyel és a tavaly elfogadott több mint 20 sarkalatos törvénnyel kapcsolatos amerikai külügyminisztériumi állásfoglalás szerint az igazságszolgáltatási rendszerre, a vallási szervezetekre és a médiaszabadságra vonatkozó új jogszabályok "megerősítették az aggodalmakat, amelyek szerint az új törvények alááshatják a kulcsfontosságú fékek és ellensúlyok eltávolításával az ország demokratikus intézményeit".

A jelentés a kifogásolható emberi jogi problémák között említi, hogy az általa vizsgált tavalyi év során előfordult a túlzott rendőri erőszak gyanúsítottakkal, főleg romákkal szembeni alkalmazása, új korlátozásokat vezettek be a tisztességes igazságszolgáltatási eljárással kapcsolatban, új törvények keltettek aggodalmat a médiahatóság jogkörével kapcsolatban, amelyek az öncenzúrára "ösztönözhetnek". Kifogásolta az állami korrupciót, a közmédia alkalmazottainak megkérdőjelezhető elbocsátását, a nők és gyermekek ellen alkalmazott, a társadalom által elfogadott erőszakot, a nők szexuális zaklatását, az antiszemitizmust, az emberkereskedelmet, valamint a szakszervezeti és a közalkalmazotti jogokat meggyengítő törvények elfogadását.

A jelentés megállapította, hogy kormány általában tett lépéseket annak érdekében, hogy bíróság elé állítsák és megbüntessék a hivatalukkal visszaélő hivatalos személyeket, legyen szó biztonsági szervekről vagy a kormányzat egyéb területeiről.

Rovatok