Index Vakbarát Hírportál

Három órát tárgyalt Irán és a nagyhatalmak

2012. május 24., csütörtök 06:13

Három óra után felfüggesztették Irán és a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai és Németország - megbeszéléseit Bagdadban. A felek csütörtöki folytatásban egyeztek meg.

A bagdadi egyeztetés célja, hogy diplomáciai megoldást találjanak Irán atomprogramjának felfüggesztésére. Irán "komolynak" nevezte a tárgyalásokat.

Irán állítása szerint kizárólag polgári célú atomprogramot folytat, azonban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és a nagyhatalmak titkosszolgálatai szerint számos jel utal ennek ellenkezőjére. A legaggasztóbb, hogy Irán nagy urándúsító kapacitások kiépítésén dolgozik, ez pedig az atomfegyvergyártás legkomolyabb előfeltétele.

A bagdadi tárgyalásokon most elsősorban az urándúsítás átláthatóságát igyekeznek elérni a hatok, mert ezzel Irán bizonyíthatná, hogy atomprogramja tényleg békés célú.

Irán ennek fejében az ország ellen több éve életben levő, folyamatosan szigorított szankciók feloldását várja. Ezeket viszont a nyugati hatalmak csak akkor függesztenék fel, ha Irán már jelentős engedményeket tett.

Rovatok