Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a szír Nemzeti Tanács elnöke

2012. május 24., csütörtök 06:19

Egy héttel ezelőtti bejelentésének megfelelően lemondott a főként emigráns szír ellenzékieket tömörítő ernyőszervezet, a Szíriai Nemzeti Tanács elnöke, Burhán Galjún.

Galjún azért mondott le, mert a szíriai belső ellenzék, azon belül is a legaktívabb fegyveres csoport, a Helyi Koordinációs Bizottságok hangosan bírálták az SZNT-t. A hazai ellenzék szerint az emigránsok félszívvel támogatják csak Bassá el-Aszad megbuktatását, mert nem pártolják a lázadók felfegyverzsét.

Nyugati országok többek között az ellenzék megosztottságával indokolták azt, hogy miért óvatoskodnak a lázadó fegyvereseket tömörítő Szabad Szíriai Hadsereg felfegyverzésével.

Az SZNT szervezése tavaly augusztusban kezdődött azzal a szándékkal, hogy összefogja az ellenzéki csoportosulásokat, és októberben, Isztambulban alakult meg. Több irányzat képviselteti magát benne, iszlamisták, nacionalisták, liberálisok, függetlenek. Galjún baloldali arab nacionalistaként került az élére, és bár bírálták, többször is újjáválasztották, mert nem találtak konszenzussal mást a helyére.

Rovatok