Index Vakbarát Hírportál

Nem találták jelét a fukusimai munkások megbetegedésének

2012. május 24., csütörtök 13:00

Nem okozott megbetegedést eddig a fukusimai baleset helyszínén dolgozó alkalmazottaknál a sugárzás, állapította meg az ENSZ atomsugárzás hatásaival foglalkozó tudományos bizottsága (UNSCEAR) egy csütörtökön ismertetett előzetes jelentésében.

Eddigi megállapításaik szerint az atomerőműben dolgozó és az első elhárítási munkálatokban részt vevő munkások nem szenvedtek egészségügyi károsodást, annak ellenére, hogy sugárzás érte őket a bőrfelületükön. Hat munkás sérült meg, illetve halt meg a baleset óta, de nem találtak összefüggést ezek között az esetek és a sugárzás között. A sérülések többségét nem radioaktív fizikai behatás, illetve hőhatás okozta.

011. márciusi 11. baleset és 2012. január vége közötti időszakban összesen több mint húszezer munkás vett részt a kárelhárítási munkálatokban. Hat munkást ért 250 millisivertnél magasabb sugárzás, 167-et száz millisievertnél magasabb.

Az ENSZ-bizottság szakértői az eddigi munka során a már megjelent tudományos elemzések, tanulmányok összegyűjtésére és elemzésére összpontosítottak. "Szükség van az adatok tudományos elemzésére, hogy megértsük, milyen jelentőségű a kockázat, hogy mely adatok helyesek és melyek nem" - mondta Wolfgang Weiss, a bizottság elnöke egy sajtótájékoztatón a bécsi ENSZ-központban.

Az elemzés még nem zárult le, részletesen elemzik még a lakosságot és a környezetet ért hatásokat is.

Rovatok