Index Vakbarát Hírportál

Rohamrészegség miatt fulladnak vízbe a bordeaux-iak

2012. május 25., péntek 06:29

Kirobbant az alkoholkultúrák összecsapása Bordeaux-ban. Miután tíz hónap alatt öt nagyon részeg fiatal fulladt a Garonne-ba, a polgármester este tíztől alkoholtilalmat rendelt el a borkereskedő városban. A fiatalok szerint az bezzeg senkit sem zavar, hogy a nyári borfesztiválokon már délután kettőkor mindenki mattrészeg.

A Chateau Margaux-ról és a Chateau Latorról, meg a többi grand cruról híres Bordeaux sokkban van, írja a Daily Telegraph. A várost elérte az angolszász országokra jellemző rohamrészegség (binge drinking), amely itt tíz hónap alatt már öt halálos áldozatot is követelt.

Mind az öt áldozat a huszas éveiben járó fiatal férfi volt. Mindannyian a Garonne megerősített rakpartjáról zuhant a jeges folyóba. És mindegyikük erősen ittas volt.

Az utolsó áldozatot május 11-én emelték ki a folyóból, miután április 28-án nyomtalanul eltűnt.

A Telegraph beszámolója szerint a borkultúrájáról ismert városban eleinte nem akarták elhinni, hogy az italozás volt a halálesetek oka. Erősen tartotta magát a nézet, hogy az áldozatokat valakik vízbe lökték, vagy szervrabló maffia garázdálkodik a városban.

De a regionális közbiztonsági igazgató, Pierre-Marie Bourniquel elismerte, hogy a probléma a rohamrészegség, amely Rennes, Nantes és Lille után már Bordeaux-t is elérte. Itt azonban komolyabb problémát okozhat, hiszen a város gazdagságát az alkoholkereskedelem adja.

A konfliktus már ki is robbant. A hatóságok a halálesetekre hivatkozva este tízkor bezáratnák az italt árusító boltokat, este 11-től reggel hétig pedig egyáltalán nem lehetne alkohol senkinél, aki az utcán van.

"Nyáron, a borfesztiválok idején délután kettőkor már mindenki mattrészeg, az sokkal veszélyesebb. De az nem zavarja a városházát, mert a borlobbi  masszírozza a vállukat és mindenki jól jár" - mondta erre egy helyi fiatal a Libération francia napilapnak. "Bordeaux sérült. Nem akarom megtiltani a fiataloknak a bulizást, de a bulizás nem az, hogy csacsirészegre isszák magukat" - felelte Alain Juppé, a város jobboldali polgármestere.

Rovatok