Index Vakbarát Hírportál

A média fújja fel az iráni atomügyet?

2012. május 26., szombat 14:44

Irán nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei az átlagosnál nagyobb dúsítottságú urán nyomaira bukkantak a fordói föld alatti nukleáris létesítményben.

"Jelentéktelen technikai kérdés, hogy az ellenőrök 27 százalékos dúsítottságú uránt találtak, szemben azzal, hogy Irán urándúsítási kapacitásával kapcsolatban eddig legfeljebb a 20 százalékos volt ismert. Az ügyet csak "a média fújja fel politikai célból, hogy rontsa az Irán és a NAÜ közötti konstruktív együttműködési légkört" – jelentette ki Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-nagykövete, akit az IRNA hivatalos hírügynökség idézett szombaton.

"Ahogyan a NAÜ is írta jelentésében: klasszikus technikai kérdésről van szó, amellyel kapcsolatban vizsgálatot indítottak" – mondta Szoltaníje. "A jelentés újfent bizonyítja, hogy Irán nukleáris tevékenysége békés jellegű, hogy maradéktalanul együttműködik a NAÜ-vel, és hogy jól elsajátította a nukleáris technológiát, különösen az urándúsítás terén" – tette hozzá.

Egy meg nem nevezett diplomata szerint a Fordóban mért dúsítottsági szint még az ott végzett tevékenység általános határértékén belül van, az eltérés nem jelentős. "Értelmezésem szerint a NAÜ talált egy részecskét, vagy megvizsgált egy mintát, amely a létesítmény által közöltnél magasabb dúsítottságú szintű uránt tartalmazott. Elképzelhető, hogy a kilengés oka pusztán finomítási hiba" – mondta.

David Albright, az Institute for Science and International Security szakértője szerint a fordói centrifugák - amelyek a hasadóanyag dúsítását végzik - konfigurációjukból fakadóan hajlamosak túllőni a 20 százalékos szinten a beindításukkor. "Ugyanakkor az eset kellemetlen Irán számára" – tette hozzá.

Az ENSZ arra kérte Iránt, hogy tisztázza az ügyet.

Rovatok