Index Vakbarát Hírportál

Hollande továbbra is idén távozna Afganisztánból

2012. május 27., vasárnap 10:15

Francoise Hollande megerősítette korábbi kijelentését, mely szerint már az év végén kivonná a francia csapatokat Afganisztánból – számolt be a newsok.com. A lap szerint Hollande ígérete megdöbbenést váltott ki a Chicagóban zajló NATO-csúcs részvevőiből, akik 2014-re szeretnék ütemezni a kivonulást. Hollande szerint azonban „eljött a szuverén Afganisztán ideje.”

A francia elnök egyik legfontosabb külpolitikai ígéretét egy egynapos afganisztáni látogatáson is megerősítette. A Kapisa tartományban tett látogatásán Hollande megvizsgálta a francia katonák bázisát, majd úgy nyilatkozott, „a kontingens által ellenőrzött területen nem szűnt meg, de jelentősen csökkent a terrorizmus veszélye, így a katonák végrehajtották a számukra kitűzött célt.”

Afganisztánban jelenleg 3400 francia katona és 150 rendőr állomásozik. A francia elnök ígérete szerint 2012. december 31. után a harcoló alakulatok száma a nullára fog csökkenni, csupán 1400 katonát hagynak hátra, akik az afgán haderő kiképzésében fognak segédkezni. Hollande ragaszkodik tehát ahhoz, hogy Franciaország nem fogja teljesen magára hagyni Afganisztánt, csupán a harcoló csapatok kivonásához ragaszkodik.

A tálibok már Hollande korábbi kijelentésére reagálva kérték a NATO tagállamait, hogy kövessék Franciaország példáját, és még idén vonják ki csapataikat Afganisztánból. A tálibok május 20-án közleményben reagáltak a NATO chicagói csúcstalálkozójára, amelynek egyik témája Afganisztán jövője volt. A tálib közlemény kitér arra, hogy a nyugati országokban népszerűtlen lett az afganisztáni háború és felszólítja a politikusokat, hogy hallgassanak választóikra.

Rovatok