Index Vakbarát Hírportál

Keresik a vatikáni téglát

2012. május 27., vasárnap 20:55

Kit akartak kicsinálni a kiszivárogtatók? A Daily Telegraph értesülései szerint a Vatikánban senki sem hiszi, hogy a pápa pénteken őrizetbe vett inasa állna a Vatikánt megrázó kiszivárogtatások mögött. Hatalmi harcra és személyes sértettségre gyanakodnak, a célpont vagy a Vatikán államminisztere, vagy a pápa személyi titkára lehetett.

Bár pénteken őrizetbe vették a pápa inasát, a 46 éves Paolo Gabriellét, a Vatikán kételkedik benne, hogy ő volna az értelmi szerzője a pápai államot megrázó kiszivárogtatásoknak. A Vatileaksnek elnevezett kiszivárogtatás részeként XVI. Benedek pápa személyes levelei is kiszivárogtak.

Gabrielle valóban iratokat szivárgtathatott ki, de a Daily Telegraph beszámolója szerint szinte mindenki kételkedik benne, hogy magától cselekedett. A nyomozók ezért most a számítógépét és a banki átutalásait is átfésülik, hátha nyomára bukkannak a megrendelőnek. Lefoglalták a mobiltelefonját is, mert a gyanú szerint sok iratot azzal fényképezett le a pápa iróasztalán.

A kiszivárogtatások igen érzékenyen érintették a Vatikánt. A két hónapja kirobbant botrányban előkerült iratok az olasz sajtóban és egy azóta kiadott könyvben is megjelentek. Több közülük bizonyítja, hogy a vatikáni közbeszerzéseket baráti vállakozók nyerték el. Egyben azt is leleplezték, milyen hatalmi harc folyik a vatikáni bank és a Vallási Tanulmányok Intézete között - XVI. Benedek korábban a befolyásos intézetet is vezette.

A Telegraph szerint több elmélet is van arról, ki állhat a háttérben. Az első szerint a pápát 2006 óta szolgáló Gabrielle csak bűnbak, azokat a befolyásos egyházi vezetőket leplezi, akik a Vatikán államiniszterét, Tarcisio Bertone érseket akarják megbuktatni.

A másik elmélet szerint a konzervatív körök a kiszivárogtatással próbálják ellehetetleníteni a pápa személyi titkárát, monsignor George Gansweint. A konzervatívoknak állítólag az nem tetszik, hogy "monsignor George ráirányította a közvélemény figyelmét a személyi titkár alapvetően privát szerepére" azzal, hogy színes magazinoknak adott interjúkat.

Rovatok