Index Vakbarát Hírportál

Molotov-koktélokkal támadtak afrikai menekültekre Izraelben

2012. május 27., vasárnap 15:23 | aznap frissítve

Folyamatosak az afrikai menekültekkel szembeni atrocitások Izraelben. Az utolsó támadások után az Egyesült Államok külügyminisztériuma is bírálta az országot a menekültek jogainak megsértéséért. Legutóbb Molotov-koktélokkal támadtak meg néhány eritreai menekültet, ám a támadásban csupán egy ember sérült meg, aki megpróbálta eloltani a keletkezett tüzet. Az éjszakai támadások az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbak lettek Tel Aviv lerobbant területén, ahol afrikai menekülteket szállásoltak el a hatóságok – írja a Los Angeles Times.

2006 óta mintegy 60 000 afrikai menekült érkezett a zsidó államba, mivel Afrikában Izrael az egyetlen elérhető közelségben lévő demokrácia a számukra. A bevándorlók főleg Eritreából és Szudánból érkeznek. "Mi csak egy békés helyet keresünk, ahol élhetünk, de itt mindenki utál minket. Miért?” - kérdezi Berhun Gergrehra, a hatvan éves veterán katona, aki Eritreából érkezett Izraelbe Szudánon és Egyiptomon át tizenéves fiával és lányával. A bevándorlók ügyében maga Netanjahu miniszterelnök is megszólalt, szerinte az afrikai menekültek "fenyegetik Izrael társadalmi szerkezét." Eli Yishai belügyminiszter szerint az afrikai bevándorlók nagy része bűnöző, egy rádióinterjúban pedig úgy nyilatkozott, csak a börtön, vagy a deportálás tántoríthatja el őket attól, hogy Izraelbe jöjjenek.

Múlt héten több száz izraeli gyűlt össze, hogy tiltakozzanak a jelenlévő afrikai menekültek ellen. A jobboldali jogalkotó Miri Regev a szudáni menekülteket „daganatnak” nevezte, és felszólította az ország vezetőit, hogy utasítsák ki az afrikai „behatolókat”. Nem sokkal azután, hogy a kirakatokat tört össze, rátámadtak egy autóra is, ami afrikaiakat szállított. A lázongók közül tizenhét embert letartóztattak, közülük a legtöbben még kiskorúak voltak. A zavargások közvetlen azután robbantak ki, hogy a múlt hónapban egy eritreai bevándorlót letartóztattak egy izraeli nő megerőszakolásának vádjával.

Rovatok