Index Vakbarát Hírportál

Ponta szerint románellenes Nyírő újratemetése

2012. május 27., vasárnap 22:33

Közleményben tiltakozott Nyírő József újratemetése ellen és elítélte Kövér László szerepvállalását a román kormányfő. Victor Ponta Orbán Viktorral is beszélni akar a nyilasnak látszó író újratemetéséről.

A román kormány határozottan támogatja a Hargita megyei prefektust, aki közigazgatási eljárást indított Nyírő József székelyudvarhelyi újratemetésének engedélye ellen, jelentette ki közleményében Victor Ponta román kormányfő.

Ponta elítélte a kormánya által románellenes, antiszemita fasisztaszimpatizánsnak tartott Nyírő újratemetésére irányuló kísérletet, egyben aggodalmát fejezte ki az ezzel kapcsolatos incidensek miatt.

Kampánytemetés

Nyírő Józsefet - akinek a hamvait a román kormány tiltakozása miatt csak becsempészni tudták az országba - vasárnap akarták újratemetni Székelyudvarhelyen. Az újratemetést a magyar Országgyűlés szervezte. Az esemény végül a Hargita megyei prefektus döntése miatt maradt el.

Nyírőt, a kétségtelenül nyilasnak látszó erdélyi írót erdélyi magyarok egy csoportja szerette volna újratemetni, de az ötlet még az erdélyi magyarság körében sem aratott osztatlan sikert. Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármestere például nem engedélyezte, hogy a város főterén tartsák meg az újratemetés előtti szertartást, mert attól tartott, hogy azt egyesek politikai célokra használnák ki.

"Románia kormánya szükségesnek látja, hogy kiegyensúlyozottan és európai szellemben reagáljon arra a nyilvánvaló provokációra, amelyet a helyhatósági választási kampányban részt vevő szélsőséges politikai erők követtek el" - írta közleményében Victor Ponta is. Külön sajnálkozott, amiért a rendezvényen Kövér László házelnök és Vona Gábor, a Jobbik elnöke is szerepet vállalt.

Orbánnak is felvetné

"Továbbra is tiszteletben tartjuk Romániában a kisebbségi jogokat és elkötelezettek vagyunk ilyen tekintetben, ami országaink kapcsolatát segíti. De ez nem jelenti azt, hogy eltűrjük a szélsőségesek gesztusait, amelyeket csak választási érdekek vezérelnek" - írta Ponta. Véleménye szerint a magyar politikusok, közöttük a magyar parlament elnökének nyilatkozatai "nem illeszthetők bele a román és a magyar állam jószomszédi viszonyába", és ezt szóvá kívánja tenni Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatandó első megbeszélése alkalmával.

Nyírő József neve még az irodalmat ismerők körében sem feltétlenül csenghetett ismerősen egészen az újratemetési botrány kitöréséig. Az íróról az MTA irodalmi lexikonában egy sor sincs, korábban nem is annyira írásairól, mintsem politikai tevékenységéről volt ismert. Az erdélyi magyarok képviselőjeként a végsőkig kitartott a Szálasi féle nyilasparlamentben, melynek még akkor is részt vett a munkájában, amikor a nyilasoknak már Ausztriába kellett menekülniük.

Rovatok